Slutt på strømregninger til vannverket i Namsos
- Brage Stenberg Johnsen
- 24. mars
- 2 min lesing

En totalteknisk leveranse fra ULMO gjør at vannverket Tavlåa i Namsos kan utnytte drikkevannet som fornybar energikilde. Nå er vannverket selvforsynt med strøm – i tillegg selger de overskuddsstrøm til det regionale nettselskapet.
Ønsket om å utnytte energien fra vassdraget er omtrent tjue år gammelt, og startet da driftsoperatør Terje Fagernes la elektrikerkarrieren på hylla og begynte i Namsos kommune.
— Med bakgrunn fra elektrofaget så jeg at det var et potensiale i å bruke energien som både gikk til spille, og forårsaket slitasje og støy på anlegget. Samtidig var det ikke økonomisk lønnsomt å installere en slik løsning på den tiden, innleder Terje Fagernes.
Lønnsomt ble det derimot tjue år senere, da Tavlåa Vannverk skulle rehabiliteres, og strømprisene hadde steget kraftig.
Velutprøvd turbinløsning
I samarbeid med ULMO (tidligere QPS) fikk vannverket installert ny pumpestasjon med integrert minivannkraftsanlegg.
— Det er en tradisjonell turbinløsning som har vært i bransjen i opp mot hundre år, men komponentene er selvsagt moderne og slitesterke. Vi er fornøyde med å ha fått en utprøvd og sikker teknologi, sier Fagernes.
Tjener penger på strømproduksjon
Før rehabiliteringen måtte Tavlåa Vannverk brenne av energien med å redusere vanntrykket fra vassdraget gjennom åpne siler i et eget bygg, som lå litt lengre opp fra behandlingsanlegget.
— Energi må omsettes, den forsvinner jo ikke ut i intet. Med mindre den omsettes til strøm, må energien enten ut i reduksjonsanlegget i form av varme, friksjon og støy, eller som tap gjennom behandlingsanlegget. Nå kan vi ta den ut i en kabel og utnytte den til strømproduksjon, og energien vi får i dette vassdraget er så stor at vi produserer mer strøm enn vi bruker. Løsningen gir oss inntekt.
Det nye vannbehandlingsanlegget har i tillegg gitt Fagernes og kollegene full kontroll på innløpstrykket.
— Vi regulerer trykket selv med inntakspumpen i dag. Den største gevinsten med det nye anlegget er at vi har fått ned energikostnadene. Strømregningene våre er historie.
Turbinløsningen
Den Norskproduserte turbinen har en levetid på over 40 år, og 20 år før den trenger vedlikehold, og håndterer over 1200 kubikkmeter vann i timen. Det gir en effekt på inntil 250 kilowatt i timen.
For nye og eksisterende anlegg
Svært få kommuner har installert et lignende vannbehandlingsanlegg. Håkon Wåseth i ULMO tror anlegget i Namsos kommune er det andre av sitt slag i Norge som har levert et slikt system i mellom vanninntak og et vannbehandlingsanlegg.
— Dette har også vært gjort i Tromsø for noen år siden. Når nye vannbehandlingsanlegg skal prosjekteres der det er en fallhøyde fra vannmagasinet, er det ingen grunn til å ikke velge turbin for strømproduksjon, sier Wåseth.
Dette gjelder også for eksisterende vannbehandlingsanlegg som skal rehabiliteres og at det er en viss høydeforskjell mellom anlegget og vassdraget.
— Det er bare å slå på tråden til oss – vi prosjekterer og finner den beste løsningen, avslutter Wåseth.
Σχόλια